همودیالیز در منزل
همودیالیز با هدف خارج کردن مواد زائد، تنظیم حجم مایعات بدن و دفع مواد سمی مانند اوره و کراتینین از بدن در افرادی که نارسایی کلیه دارند انجام میشود. انجام همودیالیز در منزل به این صورت است که خون از یک مسیر عروقی مشخص وارد مویرگهایی میشود که از غشاهای نیمه مصنوعی ساخته شدهاند. در سمت مقابل نیز مایع دیالیز که شامل محلولهای کلرید سدیم، بی کربنات و پتاسیم در جریان است. همودیالیز در منزل یکی از سه راه درمانی در زمانیست که کلیه فرد بیمار کارایی کافی را ندارد. خدمت همودیالیز در منزل یکی از خدمات پرستار در منزل میباشد که با توجه به تخصص بالای پرستار در منزل، به بهترین نحو ممکن و در منزل انجام میشود.
دیالیز در منزل چگونه است؟
دیالیز در منزل دیالیز یک روش درمانی است که مواد زائد و آب اضافی را از خون حذف می کند. فرد بر اساس شرایط بالینی و نتایج آزمایشهایی (مانند غلظت کراتینین، یونهای پتاسیم، مقدار eGFR) و توصیه پزشک اقدام به انجام دیالیز می کند.
تیم متخصص ما درمان در این شرایط خدمات انجام دیالیز در منزل را در ارائه می دهند، چون رفتن به مراکز درمانی برای دیالیز ممکن است برای فرد دشوار بوده همچنین انجام دیالیز در خانه باعث می شود تا از آلودگی و بیماری ها مراکز در امان باشید، از ترافیک، اتلاف وقت، ایاب ذهاب و بسیاری از موارد دیگر دور می شوید.
برای دیالیز خانگی، به دستگاه دیالیز نیاز می باشد که توسط عوامل پژواک درمان مهیا می شود البته علاوه بر این بهتر است یک سیستم تصفیه آب نیز در منزل شما نصب شود.
چه بیمارانی به دیالیز در منزل نیاز دارند؟
بیمارانی که به دیالیز در منزل نیاز دارند، معمولاً دارای شرایطی خاص هستند که کلیههای آنها به طور کافی کار نمیکنند و نیاز به تصفیه خون دارند. این شرایط عبارتند از:
· نارسایی کلیه
بیماریهایی مانند نارسایی کلیه که باعث کاهش عملکرد کلیهها و انتقال مواد مضر از خون به کلیه میشود.
· بیماری های خاص کلیه
برخی بیماریهای خاص کلیه مانند بیماری پلیکیستیک کلیه که باعث شکلگیری سیستهای مایع در کلیه میشود.
· بیماری های قلبی و عروقی
بیماریهای قلبی و عروقی میتوانند منجر به آسیب دیدگی کلیه شوند و نیازمند دیالیز در منزل شوند.
· بیماری های شیمیایی
بیماریهایی که باعث تجمع مواد مضر در خون میشوند، مانند بیماری های خونی یا سرطان، ممکن است نیازمند دیالیز در منزل باشند.
در هر صورت، تصمیم نهایی در مورد نیاز به دیالیز در منزل بر اساس تشخیص پزشک و وضعیت حالت فرد میباشد.
دو نوع اصلی دیالیز وجود دارد:
همودیالیز
در طول این روند، خون از بدن بیمار گرفته می شود و با استفاده از یک دستگاه خارجی به داخل دیالیز (کلیه مصنوعی) پمپ می شود. دیالیز محصولات متابولیک خون را فیلتر می کند و سپس خون تصفیه شده به بدن باز می گردد. اصلاح مقدار کل مایع برگشتی، به ویژه مایع اضافی که در طول نارسایی کلیه جمع می شود، امکان پذیر است.
دیالیز صفاقی
دیالیز صفاقی (PD) روشی برای حذف سموم و مایع اضافی از بدن با استفاده از ظرفیت فیلتراسیون طبیعی غشای صفاقی پوشاننده حفره شکم از داخل است. سوراخ های ریزی در این غشاء وجود دارد که از طریق آن ها می توان مواد زائد مضر را از بدن خارج کرد. دیالیز صفاقی را می توان با دستگاه (روشی به نام دیالیز صفاقی خودکار) یا بدون آن (با استفاده از روش دستی) انجام داد.
مقایسه همودیالیز با دیالیز صفاقی
در نارسایی کلیه، مواد زائد و آب اضافی را می توان با استفاده از همودیالیز یا دیالیز صفاقی از خون خارج کرد.
در همودیالیز در منزل ، همودیالیزخون از سیستم گردش خون وارد دیالیزور (کلیه مصنوعی) می شود که خون را فیلتر می کند. یک اتصال مصنوعی (فیستول شریانی وریدی) بین شریان و ورید ایجاد می شود تا خروج خون را تسهیل کند.
در دیالیز صفاقی از صفاق به عنوان فیلتر استفاده می شود. صفاق غشای نازکی است که حفره شکمی را می پوشاند و سطح اندام های داخلی را می پوشاند و فضایی به نام حفره شکمی ایجاد می کند.
دیالیز در خانه نیاز به رعایت بهداشت دارد. عفونت ها شایع ترین عارضه دیالیز صفاقی هستند. حتی رعایت نکردن میزان کمی از موارد بهداشتی خطر عفونت را افزایش می دهد. بنابراین باید مراقب تمیز کردن پوست اطراف کاتتر و دست های بیمار بود. با این حال، برآوردن این نیاز دشوار نیست. تمرین نشان می دهد که حتی بیماران کم بینا نیز می توانند دیالیز صفاقی خانگی را بدون هیچ مشکلی انجام دهند.
هر دو نوع را می توان در خانه انجام داد، دیالیز در منزل بهترین گزینه برای بیمارانی است که سبک زندگی مستقل را ترجیح می دهند.
چهار روش مختلف برای انجام همودیالیز در خانه وجود دارد:
- یک روش استاندارد همودیالیز حدود چهار ساعت طول می کشد و سه بار در هفته انجام می شود. همودیالیز استاندارد رایج ترین نوع دیالیز است که در مرکز دیالیز نیز انجام می شود.
- همودیالیز یک روز دو تا سه ساعت در روز طول می کشد و پنج تا هفت بار در هفته انجام می شود.
- درخواست همودیالیز در منزل شبانه در هنگام خواب نیز می تواند انجام می شود. هشت تا ده ساعت طول می کشد و سه یا هفت شب در هفته اجرا می شود.
- نوع دیگری از همودیالیز شامل این روش یک روز در میان است. مدت جلسات معمولاً چهار ساعت است، اما بسته به توصیه پزشک ممکن است متفاوت باشد.
- به طور کلی، DG یک روش بسیار انعطاف پذیر است که به شما امکان می دهد زمان و دفعات جلسات را بسته به نیازهای فردی بیمار تغییر دهید.