همه چیز در مورد عمل جراحی ستون فقرات
تقریبا همه مردم دچار کمر درد شدهاند یا خواهند شد. برای بسیاری از افراد، این درد از نوع حاد است و پس از چند روز یا چند هفته برطرف میشود. برای افراد دیگر، این درد به درد مزمن تبدیل میشود و پس از ماهها و سالها بهبود نمییابد. آیا دچار کمردرد شدهاید و فکر میکنید ممکن است به جراحی ستون فقرات نیاز داشته باشید؟ در این مطلب از نیاوران کلینیک به شما خواهیم گفت برای درمان چه مشکلاتی به عمل ستون فقرات نیاز دارید. همچنین انواع این جراجی نیز را معرفی خواهیم کرد و به بررسی بایدها و نبایدها پس از عمل جراحی خواهیم پرداخت.
جراحی ستون فقرات برای درمان چه مشکلاتی به کار می رود؟
روشهای غیر جراحی مانند فیزیوتراپی و داروها میتوانند درد کمر یا درد گردن بسیاری از افراد را درمان کنند. اگر کمردرد یا گردندرد با این روشها بهبود نیابند، دکتر متخصص ستون فقرات ممکن است جراحی ستون فقرات را به بیمار توصیه کند. با این نوع عمل جراحی میتوان مشکلات زیر را درمان کرد:
- تنگی کانال نخاعی
- دیسک برآمده یا برآمدگی دیسک
- فتق دیسک گردن یا کمر که اغلب ناشی از بیماری دژنراتیو دیسک است.
- بیماری دژنراتیو دیسک
- لغزش مهره (اسپوندیلولیستزیس)
- میلوپاتی (تحریک یا آسیب به نخاع)
- کیست سینوویال که ناشی از بیماری دژنراتیو دیسک است.
- آرتروپاتی فاست که با نام سندرم مفصل فاست نیز شناخته میشود.
- اسکولوزیس (کجپشتی)
- از دست دادن کنترل حرکت یا مثانه.
تشخیص بیماری های ستون فقرات چگونه انجام می شود؟
تشخیص بیماریهای ستون فقرات با بررسی سوابق پزشکی بیمار و معاینه فیزیکی شروع میشود. پزشک سؤالاتی از بیمار خواهد پرسید تا اطلاعاتی درباره علائم و زمان شروع آنها را به دست آورد. او میزان درد، رفلکسها (واکنشهای غیر ارادی)، قدرت ماهیچه، دامنه حرکتی و واکنشهای بیمار به محرکهای حسی را ارزیابی خواهد کرد. پزشک ممکن است آزمایشهای زیر را برای تشخیص دقیقتر بیماری تجویز کند:
- آزمایش تصویربرداری اشعه ایکس برای بررسی شکستگیها و تومورها.
- ام آر آی یا سیتی اسکن برای مشاهده نواحی تحت فشار در کانال نخاعی.
- میلوگرافی برای پیدا کردن محل ناهنجاریهای نخاع.
- الکترومیوگرافی برای پیدا کردن ریشه عصبی ایجادکننده درد.
- دیسکوگرام.
جراحی ستون فقرات به چه روش هایی صورت می گیرد؟
انواع عمل ستون فقرات را میتوان به دو دسته تقسیمبندی کرد:
- جراحی رفع فشار ستون فقرات: این جراحی برای تسکین درد بازو یا پا انجام میشود. این دردها ناشی از فشار روی اعصاب ستون فقرات یا گیر افتادگی عصب هستند.
- جراحی تثبیت ستون فقرات: این جراحی برای افزایش استحکام و تثبیت ستون فقرات انجام میشود و اغلب میتواند کمردرد یا گردندرد را بهبود دهد.
متداولترین انواع جراحی ستون فقرات عبارتاند از:
جراحی ستون فقرات با حداقل تهاجم (MIS)
جراحی ستون فقرات با حداقل تهاجم با نامهای جراحی کمتهاجمی یا جراحی اندوسکوپی نیز شناخته میشود. در این نوع عمل جراحی، جراح برش کوچکی را (معمولا بهاندازه 25 میلیمتر) ایجاد میکند. سپس از ابزارهایی مانند منقبضکننده، اندوسکوپ و میکروسکوپ استفاده میکند تا برش را ببیند و عمل جراحی را انجام دهد. این جراحی آسیب کمتری به عضلات اطراف ستون فقرات میرساند؛ بنابراین، بیمار درد کمتری را پس از جراحی احساس خواهد کرد و دوره نقاهت او کوتاهتر خواهد شد.